Fotoizstāde “Atceroties Nansenu”

“Viss sarežģītais prasa laiku. Viss neiespējamais prasa nedaudz vairāk.”
/Fridtjof Nansen/

Lai arī pasaule turpina mainīties, ir vērtības, kas neizzūd. “Atceroties Nansenu” ir projekts tiem, kuri pasauli vēlas mainīt uz labo pusi. Projekta ietvaros no šī gada 6. līdz 16. septembrim LĀI aicina uz fotoizstādi Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā.

Izstāde pieejama no pirmdienas līdz piektdienai no 09:00 līdz 18:00.

Fridtjof Nansen bija diplomāts un politiķis, kurš ieguva Nobela miera prēmiju par ieguldījumu Pirmā pasaules kara bēgļu jautājumu risināšanā. Savu dzīvi viņš veltīja rūpēm par bēgļu jautājumiem Tautu Savienībā. Viņa darbība uzskatāma par eiropeisma un intensīva darba piemēru labākas sabiedrības vārdā.

Projekts balstās uz trīs pīlāriem:

1) Karagūstekņu repatriācija no 1919. līdz 1922. gadam, kā rezultātā gandrīz pusmiljons kara ieslodzīto atgriezās mājās.

2) F. Nansena darbība Tautu Savienības Augstā komisāra bēgļu jautājumos statusā.

3) F. Nansena organizētā humānā palīdzība bada laikā Krievijā, ar ko viņš palīdzēja miljoniem cilvēku, neskatoties uz Padomju varas iestāžu mēģinājumiem to ierobežot.

Projekta mērķis ir stiprināt Eiropas pilsoņu vēlmi saglabāt un stiprināt F. Nansena aizstāvētos principus, atbalstot bēgļus un humāno palīdzību, vienlaikus radot telpu starpvalstu dialogam par F. Nansena darbību un ietekmi. Projekts izklāsta piemērus tam, kā ar vienotu, F. Nansena vadītu pieeju eiropieši spēja atrisināt bēgļu un humānās palīdzības jautājumus.

Projekta vadošais partneris ir Tallinas Tehnoloģiju universitātes Juridiskais departaments. Projekta sadarbības partneri ir Valjadolidas, Vigo un Salamankas universitātes Spānijā, Boloņas Universitāte Itālijā, Olomoucas Palacka universitāte Čehijā, kā arī Latvijas Ārpolitikas institūts Latvijā.

Plašāka informācija par projektu, vēsturisko filmu aplūkošana un cita veida informācija ir pieejama projekta mājas lapā: https://remembernansen.eu/lv/.

Projekts top Eiropas Savienības programmas “Eiropa pilsoņiem” ietvaros.

Published 03 September 2021